Känner ni till programmet "här är ditt kylskåp"? Det går ut på att man öppnar kylskåpet och lagar något av det som finns där. Ibland hur enkelt som helst, ibland en riktig utmaning. Be creative!
Det vi hade hemma var alltså detta: halloumi, potatis, överbliven guaccamole (från nachomyset dagen innan) och lite sallad. Jag gjorde en röra av hackade tomater, sambal oelek, färsk koriander och salt till. Vips, en festmåltid!
Jag älskar soppor! Det är ofta lätt, billigt, enkelt att göra många potioner av och extra fantastiskt med nybakt bröd till. Denna soppa lagade jag för första gången, och jag kan lova att det blir fler gånger! Supergod.
Squashsoppa med pepparrot
Ca 4-6 portioner
En stor squash (zuccini kallas det också)
1 gul lök
Smör/Margarin
6 dl mjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl hackad gräslök
Salt
Peppar
1,5 dl havregrädde (jag använder alltid det i mat, men föredrar ni matlagningsgrädde så kör på det!)
2-3 msk riven pepparrot (jag använde sån som finns på tub, som heter just "riven pepparrot")
1. Fräs löken i en gryta. Tillsätt hackad squash, mjölk och buljongtärningar. Koka ca 10 min.
2. Smaksätt soppan med gräslök, salt och peppar. Mixa sedan till önskad konsistens. Häll grädden i en bunke och vispa lite (havregrädden blir skummig) och blanda i pepparroten. Rör ner detta i soppan. Klart!
3. Servera med (gärna hembakat) favoritbröd! Jag valde vitlöksbröd. Fint också att garnera med någon färsk krydda, i detta fall persilja.
Mitt favoritkök av alla världens härliga kök är nog det indiska. Härliga smaker, bra hetta och väldigt många vegetariska alternativ. Detta är en gryta som liknar rätten Aloo Gobi som brukar finnas på indiska restauranger.
Indisk gryta
Ca 4 portioner
1 blomkålshuvud (ca 700 g)
1 purjolök
2 morötter
4 potatisar
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
5 dl vatten
1 grönsaksbuljontärning
Färsk ingefära efter smak (jag tog ca 2 msk)
Salt
1 lime
1 tsk socker
Färsk koriander
1. Dela blomkålen i små buketter. Skär purjo, morötter och potatis i ca 1 cm tjocka skivor. Skala och pressa vitlök.
2. Fräs garam masala och gurkmeja i olja på svag värme någon minut. Tillsätt grönsakerna, buljong, vatten och ingefära. Koka lugnt med lock tills potatisen är mjuk (ca 20 min).
3. Smaksätt med salt, pressad lime, socker (och koriander, om du gillar det lika mycket som jag gör!).
4. Servera med ris och toppa med koriander. Lägg gärna till naan eller vitlöksbröd, mango chutney, raita eller yoghurt. MUMS!
Jag är 25 år och försöker lära mig att laga mat. Det är änna dags nu! Är 90% vegetarian, men fuskäter fisk och viltkött. Det sistnämnda tillagar jag inte själv, så det blir inga köttrecpet här.