Clara klarar allt

Krubb på bordet!

Fiskgratäng

Kategori: Recept

Jag inspireras och tar recept från många olika bloggar och sidor. Jag kommer att länka mina favoriter så småningom :) 
 
Fisk äts inte allt för ofta hemma hos mig. Men ibland fuskar vi! Främst av miljöskäl gillar jag inte att äta fisk, och försöker oftast att välja dom minst dåliga alternativen. 
 
Fiskgratäng

Ca 4 portioner

600 g fryst vit fisk (jag valde hoki)
0,5 tsk salt
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl hackad dill
2 krm salt (igen!)
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost
1 citron
(citrontimjan)
 
1. Ställ ugnen på 200 grader.
 
2. Tina fisken och skär i bitar så att den passar i en form och blir lätt att dela.
 
3. Smörj en ugnssäker form. Lägg i fisken och 0,5 tsk salt. Täck formen med folie och ställ in i ugnen i ca 15 min.
 
4. Smält smöre. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt vetemjöl och mjölk. Låt såsen koka under omrörning (mjölk bränner lätt!) ca 3 min. Smaksätt med hackad dill, salt, svartpeppar och pressad citron efter smak.
 
5. Ta ut fisken ur ugnen. Höj värmen på ugnen till 250 grader. Häll över såsen och strö över riven ost. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg.
 
6. Servera med potatis och valfritt grönt. (Strö gärna över citrontimjan.) Klart!
 
 
 
 

Kolapaj

Kategori: Recept

Det trodde jag väl aldrig, att jag skulle börja matblogga. Men efter att ha plågat mina kära vänner med matbilder på instagram några månader för länge insåg jag att det var dags att börja. Så varsågod, lilla mamma. Hejhopp, nu kör vi!

Jag startar med ett recept på en utav mina favoritdesserter; Kolapaj. Den enklaste tänkbara pajen, med bara tre ingredienser. Den kräver dock lite tid. Receptet finns på många olika sidor, men detta är så som jag brukar göra.

Kolapaj
Ca 8 stora bitar
 

1 burk kondenserad sötad mjölk
Ca 200 g digestive
150 g smör
 
Ta bort pappret runt den sötade kondenserade mjölken, lägg burken oöppnad i en hög kastrull och täck helt med vatten. Koka i 2,5-3,5 timmar beroende på hur fast du vill att kolasåsen ska vara i konsistensen.
 
Under tiden: Smält smöret. Lägg digestivekexen och smöret i en matberedare och mixa till en gegga.
Lägg plastfolie i en pajform och platta ut geggan i botten. Ställ sedan in i kylskåpet i minst en timme.
 
När burken kokat önskad tid spolar du den i kallt vatten och låter den svalna utanpå. Sedan öppnar du och provsmakar den fantastiskt goda kolasås som mirakulöst bildats i burken innan du tar ut pajformen ur kylen. Kleta på kolasåsen på digestivebotten och ställ in i kylen igen. 
 
Vänta några timmar, eller helst till nästa dag. KLART!
 
Servera med din favoritfrukt/bär och, om du vill, grädde. Mums :)
 
 
 
 
Väldigt uppskattat av mina kollegor som fick avnjuta detta min sista dag på jobbet.