Clara klarar allt

Krubb på bordet!

Tunnbrödsrullar

Kategori: Recept

Ett till smaskigt recept, starkt influerat av www.vegetariskmandag.nu . En version av smålandsrullar. Kan lätt varieras efter smak och ingridienser.
 
Kikärtsröra (kan bytas ut mot hommous, guaccamole, kidneybönsröra eller annat smarrigt!)
2 burkar kikärtor
2 stora tomater
1 krm svartpeppar
1,5 tsk sambal oelek (kan minskas om man inte gillar hetta)
0,5 pressad lime eller citron
2 vitlöksklyftor 
 
Skölj kikärtorna. Blanda alla ingredienser i en bunke och mixa.
 
Innehåll i rullarna

Tunnbröd
Kikärtsröran (eller vad man nu gjort för röra)
Sallad
Salladslök
Solrosskott
Riven ost eller smulad fetaost
(Smörgårgurka om man gillar det)
Örtsalt
 
Lägg allt göddigt i tunnbrödet. Rulla ihop och vira folie på halva så inte det göddiga smiter. Unna dig en kall öl, ät och NJUT!
 
 
 

Quorn med ris och limesås

Kategori: Recept

Denna mumsiga och snabblagade rätt hittade jag på www.vegetariskmandag.nu och ändrade bara lite.
 
Limequorn

Ca 3-4 portioner
 

4 quornfiléer
1 salladslök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 lime
1 dl vatten
2 dl lättcréme fraiche
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 tsk soja
1,5 msk honung
Persilja
En skvätt grädde
 
1. Tina filéerna något och skär i bitar, 4-6 st per filé. Hacka salladslöken. Stek på hög tempratur tills det fått lite färg.
 
2. Lägg bitarna och löken i en kastrull.
 
3. Skölj limen och finriv skalet i kastrullen. Dela limen och pressa i saften också.
 
4. Tillsätt resten och koka i 5-10 min. Smaka av.
 
5. Servera med ris och grönsaker. Toppa med persilja. Mums!
 
(Nästa gång kommer jag att använda mer grönsaker i såsen. Paprika och squash till exempel.)
 
 

Här är ditt kylskåp

Kategori: Recept

Känner ni till programmet "här är ditt kylskåp"? Det går ut på att man öppnar kylskåpet och lagar något av det som finns där. Ibland hur enkelt som helst, ibland en riktig utmaning. Be creative!
 
Det vi hade hemma var alltså detta: halloumi, potatis, överbliven guaccamole (från nachomyset dagen innan) och lite sallad. Jag gjorde en röra av hackade tomater, sambal oelek, färsk koriander och salt till. Vips, en festmåltid!
 
 
 

Sommarsallad

Kategori: Recept

Världens godaste grej att äta på sommaren är detta:
 
Vattenmelon
Fetaost
Purjolök
Sockerärtor
 
Jag typ levde på det första halvan av sommaren. Önskas matigare sallad; tillsätt lite blandade bönor och en brödbit. Simple as that!
 
 
 
 
 

Squashsoppa med pepparrot

Kategori: Recept

Jag älskar soppor! Det är ofta lätt, billigt, enkelt att göra många potioner av och extra fantastiskt med nybakt bröd till. Denna soppa lagade jag för första gången, och jag kan lova att det blir fler gånger! Supergod. 
 
Squashsoppa med pepparrot

Ca 4-6 portioner
 

En stor squash (zuccini kallas det också)
1 gul lök
Smör/Margarin
6 dl mjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl hackad gräslök
Salt
Peppar
1,5 dl havregrädde (jag använder alltid det i mat, men föredrar ni matlagningsgrädde så kör på det!)
2-3 msk riven pepparrot (jag använde sån som finns på tub, som heter just "riven pepparrot")
 
1. Fräs löken i en gryta. Tillsätt hackad squash, mjölk och buljongtärningar. Koka ca 10 min.
 
2. Smaksätt soppan med gräslök, salt och peppar. Mixa sedan till önskad konsistens. Häll grädden i en bunke och vispa lite (havregrädden blir skummig) och blanda i pepparroten. Rör ner detta i soppan. Klart!
 
3. Servera med (gärna hembakat) favoritbröd! Jag valde vitlöksbröd. Fint också att garnera med någon färsk krydda, i detta fall persilja.
 

Indisk gryta - Aloo Gobi-style

Kategori: Recept

Mitt favoritkök av alla världens härliga kök är nog det indiska. Härliga smaker, bra hetta och väldigt många vegetariska alternativ. Detta är en gryta som liknar rätten Aloo Gobi som brukar finnas på indiska restauranger.
 
Indisk gryta
Ca 4 portioner
 

1 blomkålshuvud (ca 700 g)
1 purjolök
2 morötter
4 potatisar
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
5 dl vatten
1 grönsaksbuljontärning
Färsk ingefära efter smak (jag tog ca 2 msk)
Salt
1 lime
1 tsk socker
Färsk koriander
 
1. Dela blomkålen i små buketter. Skär purjo, morötter och potatis i ca 1 cm tjocka skivor. Skala och pressa vitlök.
 
2. Fräs garam masala och gurkmeja i olja på svag värme någon minut. Tillsätt grönsakerna, buljong, vatten och ingefära. Koka lugnt med lock tills potatisen är mjuk (ca 20 min).
 
3. Smaksätt med salt, pressad lime, socker (och koriander, om du gillar det lika mycket som jag gör!).
 
4. Servera med ris och toppa med koriander. Lägg gärna till naan eller vitlöksbröd, mango chutney, raita eller yoghurt. MUMS!